לא להאמין, אבל שנת 2018 כבר עוד רגע מאחורינו… ואיזו שנה היתה לנו!

קיימנו כנסים עם עשרות משתתפים, ביססנו שותפויות וגם הרחבנו בצורה משמעותית את השותפויות עם ארגונים שונים של החברה האזרחית, ואפילו רכשנו חברים ושותפים נוספים לדרך!

תיקון צוברת תאוצה ומגדילה את מעגל חבריה ופעיליה- אתם/ן מוזמנים/ות להצטרף עוד היום למעגל החברים שלנו, ולקחת חלק בפעילות הענפה שאנו מתכננים בשנה הקרובה.

אז מה בעצם היה לנו השנה?

כנס תיקון 2018- המסורתי 20 שנה אחרי: פנינו לאן?

לפני כעשרים שנה, התקיים במכון ון ליר ביוזמת מכון מעיינות הכנס "יהדות המזרח מאין ולאן – המסורת ומתנגדיה". במוקד הכנס עמדה הרצאתו של מאיר בוזגלו, שעוררה דיון מעמיק בזהותם של יהודי ארצות האסלאם.

מתוך שיתוף פעולה שמצליח בפעם השניה בין פרופסור אמנון רז קרקוצקין ממכון ון ליר וד"ר מאיר בוזגלו יו"ר תנועת תיקון, נולד 20 שנים אחרי כנס המסורתי. בעידודו של ראש המכון פרופסור שי לביא וסיוע של צוות מכון ון ליר, התקיים כנס המסורתי במכון ון ליר, בהובלת אורנא נחמני, מנכ"לית תנועת תיקון.

במושב הראשון, שהוביל ד״ר יעקב מעוז, הצבנו את התמורות והאתגרים שמזמן לנו שינוי תפיסת המסורתי בחברה הישראלית. דנו יחד: ד״ר יהודה מימרן, ד"ר רות קבסה-אברמזון, ד"ר ניסים לאון, יפה בניה וחלי ברקת-טביבי.

במושב השני, אותו הוביל ד״ר אבישי בן חיים, הצבנו את השאלה: האם המסורתיות היא הסיכוי לקונצנזוס בחברה הישראלית? דנו יחד: פרופ׳ שמעון שטרית, פרופ׳ חביבה פדיה ועו״ד אופיר טובול.

בחלקו השלישי של הכנס, הציג יו"ר תנועת תיקון, ד״ר מאיר בוזגלו ,כיצד הוא רואה את המשך התנועה ואת הצורך הפיסי לבנות בית לקהילה. מאיר ירה את יריית הפתיחה להקמת "בית רבי דוד בוזגלו", אשר יהווה בית לכלל ישראל!

את הכנס סיימנו עם אנסמבל יד בן צבי המדהימים, שהעניקו פרשנות ושמחה גדולה דרך פיוט וניגון.

מתוך דבריו של ד״ר מאיר בוזגלו יו"ר תנועת תיקון בפתיחה לכנס:  ״המדינה שלנו לא יכולה להסתפק בהתקדמות של הייטק וכלכלה, עלינו להיות מסוגלים להעמיק בהתקדמות בסוגיות של זהות״. לסרטון המלא.

בלי ניגון ושמחה אי אפשר לעשות שינוי בחברה הישראלית! סרטון מהכנס. אנסמבל הפיוט בפעולה.

כנס " maroc pluriel " באלזס:

שיתוף פעולה מרתק בין תנועת תיקון ועמותת "מרוק פלוריאל" מאלזס, הניב דיון מרתק ומעמיק ביחסים בין מרוקו וישראל . הכנס התקיים בחודש פברואר  מסגרת מיזם "גשרים אל המגרב" שבהובלת תנועת תיקון, ובמסגרתו גם התקיימה פגישה מרתקת של חברי תיקון עם קונסול מרוקוץ

מדבריו של ד"ר יעקב מעוז, חבר הועד המנהל של תיקון: "רגעים של התעלות רוחנית במסע "תיקון" לקהילת שטרסבורג… מלווה מלכה ושירת בקשות מופלאה, לאחר הקרנת הסרט על ר' דוד בוזגלו ושיח-אחים בין בני ארץ ישראל ולבין בני ארץ גאליה… "עמיות יהודית" מזרחית, שהגיע הזמן לפתח אותה גם כן.."  לסרטון ששיתף ד"ר מעוז.

לאחר הכנס כתב חבר הועד המנהל של תיקון, ד"ר יעקב מעוז, לצבי יחזקאלי מדסק החדשות של ערוץ 10 שסיקר את האירוע: "לכבוד השייח' צבי אבו חמזה יחזקאלי הי"ו, אמש הייתה לנו, נציגות "תיקון", הזכות לפתוח דיאלוג עם קבוצת מוסלמים צרפתיים מאזור אלזס. הם נראו קצת אחרת מאלו שהוצגו בתוכנית "זהות בדויה". וואלה, לא היינו צריכים להתחפש (חבשנו כיפות ואכלנו כשר) כדי לגלות שהם פלורליסטים ושוחרי שלום. אני מבין ומזדהה עם חלק מהתכנים שאתה מעלה כעיתונאי מצויין. עם זאת, לשם האיזון ולשם היושרה העיתונאית, רצוי להאיר גם את ההיבט הזה. תרצה פרטים? אנחנו כאן יא אבו חמזה אלחביב…"

הכשרת מנחי ומנחות מימונה ישראלית:

במסגרת הטמעת חג המימונה בתרבות הישראלית והפיכתו מחג עדתי לחג לאומי, קיימנו יום מיוחד פתוח לקהל הרחב- להכשרת מנחי ומנחות מימונה, יחד עם שותפינו "כל ישראל חברים"; יום שכולו הכנסת אורחים וקבלת האחר. חשנו שברוח הימים האלו חובה עלינו לפתוח את ליבנו וביתנו, ברוח של מתינות ידידות והכנסת אורחים, וגם למדנו פיוטים של הרב דוד בוזגלו מתוך החוברת "וארשתיך לי במימונה", בהוצאת תנועת תיקון וכל ישראל חברים. קישור לסרטון סיכום האירוע.

דבריו מעוררי ההשראה של ד"ר מאיר בוזגלו באירוע: "מופלטה שאנו אוכלים על שום מה?! כל הרעיון של המימונה – לתת גב רעיוני לשמחה ולחדוה. יש שמחה שמגובה בתשתיות של שלום, אירוח, ברכה, אמונה. לא על ריק. יש הבדל בין שמחה שסתם לוקחים משהו, לבין שמחה חודרת ומחזקת ואתה גדל איתה. לא בידור ושכחה. יש תשתיות רוחניות לשמחה של המימונה, כי כל הניגוד בין חומר ורוח – הוא מנוגד לעצם המסורת. חומר ורוח מופיעים באריזה אחת. במסורת שמתפרקת – מתחילים תהליכי הפרדה בין האנושי והנשגב. במסורת – האנושי והנשגב מחוברים. לא רוצים להגיד מימונה זה לא רק מופלטה – זה גם מופלטה – הכל בא לערער את הדיכוטומיה בין חומר ורוח. לעשות את הסיפור הזה נכון." סרטון קצר מההכשרה בקישור המצורף.

מדבריו של ד"ר יהודה מימרן, מנכ"ל כל ישראל חברים בראיון ב-  YNET לקראת האירוע: "המימונה היא כבר מזמן לא רק חג של מרוקאים. זה בהדרגה הולך ותופס ממד של חג ישראלי לכל דבר. ולאור המתחים בחברה הישראלית היום, יש בחג הזה כוח מחבר ומאחד… המימונה היא חג של הכנסת אורחים, ידידות וחיבור בין כל חלקי החברה – חג של כל חלקי החברה הישראלית". לכתבה המלאה.

תכנית "חמסה- אלול בירוחם":

במהלך חמישה ימי חמישי מרתקים בחודש אלול חקרנו את עושרן של קהילות ארצות האיסלאם בירוחם, יחד עם "אלול מן המזרח ו"כולנא": יהדות תימן, יהדות איראן, יהדות עיראק ויהדות אתיופיה. סיימנו בערב סליחות מסורתי מרגש ביותר, שהיה בו מקום לכולם!

כנס אלול בין סולחה לסליחה:

איזו הגשמה של חלום! במהלך עשרת ימי תשובה (ספטמבר) קיימנו כנס משותף עם "אלול מן המזרח" בירוחם, בסימן "ועשו כולם אגודה אחת": בחנו מהי אחריות קהילתית המושתתת על דיאלוג והקשבה, אמון וחיפוש מתמיד של אינטרס משותף.

סליחה ופיוס בין קהילה ומדינה, סולחה בחברה הבדואית, סליחה בין מזרחים לאשכנזים, שלום לבן- מחאה שחורה, האם הייתה סליחה בבראשית? החיים- התחלות וסליחות… כול אלו ועוד היו על שולחנות שיח באווירת פיוס סליחות ואחריות קהילתית בכנס. האירוע הסתיים עם מופע אנדלוסי שהרחיב את הלב והנשמה.

רוצים לחוות קצת מהחגיגה? צפו בסרטון בקישור.

בעקבות הכנס גם התארחנו בתכנית הפודקאסט "קפה גיברלטר" של תאגיד השידור "כאן", לתכנית מיוחדת בין חגי תשרי, סביב המשמעות הנרחבת של סליחה ושל סולחה, על אחדות, סליחה ופיוס בין קהילה ומדינה, בין קבוצות שונות ובינינו לבין עצמנו. לתכנית המלאה.

סדנאות ושיעורים בכנס הארצי "הקהל":

פסטיבל "הקהל", בניהול ארגון "פנים", הינו אירוע השיא השנתי של ארגוני היהדות הישראלית בארץ, והוא מתקיים מזה שנים רבות מידי סוכות. השנה התארחנו במספר מושבים בכנס, שהתקיים הפעם ברמת אפעל:

הראשון- שיחה בנושא "ממחאה לתיקון- קווי מתאר למדיניות תיקון אחרי סלאח", בהשתתפות ד"ר מאיר בוזגלו ויו"ר מפלגת העבודה מר אבי גבאי. קישור לסרטון מהפאנל: כאן.

השני- שיעור בית מדרש על נשים ספרדיות פורצות דרך בעולם תורני גברי, של חברת הועד המנהל של תנועת תיקון, גב' יפה בניה. ניתן לחוש את העומק והחוכמה הנשית מתוך דבריה של אמה בביוב, אחת המשתתפות:

"יפה היקרה שלנו, תלמידת חכמים, העבירה שיעור מרתק ומלמד על החכמות אסנת ברזני ופלורה ששון. חימם את הלב לראות את שיתוף הפעולה של הקהל והרצון להכיר וללמוד על נשים חכמות שעמדו בראש בתי מדרש, שלא מוכרות ומסופרות בספרי ההיסטוריה שלנו.
היה תענוג גדול! חזקה וברוכה".

עשרים שנה אחרי: רבי דוד בוזגלו בתרבות הישראלית

לפני עשרים שנה התקיים בבית הקונפדרציה כנס סביב מורשתו של רבי דוד בוזגלו, מגדולי הפייטנים של יהדות צפון אפריקה במאה ה-20. באירוע השתתפו בנו, הפילוסוף מאיר בוזגלו, הרב מאיר עטיה והמוזיקולוג פרופ' אדווין סרוסי. את האירוע הגה והפיק ערן אל בר. מאז אותו ערב קסום, התרבות הישראלית עברה תהפוכות רבות. מהדורות של שירת הרב בוזגלו ראו אור, נכתבו מחקרים אודותיו וכנסים נערכו על מורשתו התרבותית. כמו כן הופק סרט דוקומנטרי וביצועים של שירי הרב נכללים במופעים שונים. אנו בתנועת תיקון הרגשנו שכעת זהו הזמן לערוך חשבון נפש על מצבה של התרבות הישראלית בעשרים השנים האחרונות ולדון בהשפעתו של הרב בוזגלו ויצירתו – האופן בו היא משמשת גשר של תקווה בין העבר וההווה, בין המקומי לאוניברסלי, בין קודש לחול ובין העממי לגבוה. קיימנו ערב מרגש בכנס סביב מורשתו של רבי דוד בוזגלו בבית הקונפדרציה בירושלים, בהשתתפות הפילוסוף דר' מאיר בוזגלו, הרב מאיר עטיה, המוזיקולוג פרופ' אדווין סרוסי ודר' ערן אלבר .

הכנס הבינלאומי של יהודי מרוקו:

זכינו לחוות השנה רגעים מרגשים רבים בכנס יהודי מרוקו שהתקיים במרקש :
"Judaïsme marocain Pour une marocanite en partage". הכנס הבינלאומי התקיים בעיר מרקש וכינס את המרוקאים היהודים המשפיעים בעולם: כמאתיים יהודי מרוקו – מנהיגים, אנשי עסקים, ואומנים מכל העולם.  בכנס השתתפו חברי הועד המנהל של תנועת תיקון: דר' מאיר בוזגלו- שגם נשא נאום של תקווה בכנס ,דר' יהודה מימרן מר אשר כנפו ודר' אורנא בזיז . לדברי חברי המשלחת :"הכנס הוא כנס של תקווה משותפת . המפגשים המרגשים בכנס מחזקים את ההבנה כי יהודי מרוקו הם הגשר של מרוקו לאירופה, ועולה הצפייה החזקה כי מרוקו תהא הגשר של ישראל לארצות האסלאם, בשירות השלום ".

"צדק פואטי"- בפסטיבל אשדודשירה:

בחודש נובמבר התארחנו בפסטיבל אשדודשירה , וקיימנו ערב מרגש של שירה מתחדשת לאור המסורת בהובלת חברי תיקון: יעקוב מעוז, מיכה ביטון, הדס פל רן, מיטל ברכה קרני ויגל הרוש. עשרות א/נשים הגיעו והעלו זכרונות, דמעות וחיוכים מבית אבא. קישור לסרטון

התכנית "נישואים מסורתיים" וכנס "כדת משה וישראל":

I DO – Masorati Marriage- Phase B הינה תכנית אשר תפרוץ דרך חדשה ולא מדוברת אל עולם האישות – נישואין וגירושין. דרך אשר הייתה נהוגה בעבר בחלק מארצות האיסלם ויכולה וצריכה לשוב אל החיים בישראל היום.

במסגרת העבודה על התוכנית I DO – Masorati Marriage אשר נעשתה בשותפות ובאדיבות iRep ערכנו תחקיר על סוגיות של אישות ביהדות המזרחית-ספרדית והתחלנו בבניית גוף ידע בנושא. ממצאי התחקיר הוצגו בכנס חדשני וראשון מסוגו שנערך ממש בסוף דצמבר 2018 במכון ון ליר בירושלים, ועסק באתגרי הנישואים לאור מורשת פסיקת חכמי ספרד.

בכנס חקרנו כיצד ממצאי תחקיר על סוגיות אישות בקהילות יהודיות בארצות האסלם משפיע על מציאות חיינו כיום: אחד הממצאים הבולטים בתחקיר שנערך הוא כי ערכים של סובלנות, הכלה וצדק חברתי חלחלו אל עולם ההלכה, והיו הבסיס להתאמה של הלכות אישות לרוח הזמן ולצורכי הקהילה.

צפו במקצת מהדברים המרתקים של  הרב ראובן יאסו, מומחה להלכה אתיופית ורבנית, מתוך הכנס.

ומה עוד עשינו השנה?

חזינו כיצד תיראה השבת בשנת 2025.

לכבוד המימונה, הצפנו את אמצעי התקשורת בהתייחסות לחג הכל כך מיוחד הזה והפיכתו לחג לאומי. רוצים דוגמה? התארחנו בתכנית "עושים סדר" בגל"צ, בשיחה על מקורות המימונה והפיכתו מחג לעדתי לחג לאומי. ניתן לצפות בראיון עם ד"ר מאיר בוזגלו והפייטן ליאור אלמליח על שורשי המימונה ומשמעות החג כיום בקישור הבא.

ד"ר מאיר בוזגלו קיבל אות הוקרה מטעם קואליציית 'ליבי במזרח' במסגרת פסטיבל "ליבי במזרח". לדברי מארגני הפסטיבל: "אות ההוקרה מטעם קואליציית 'ליבי במזרח' באה להעניק הכרה לדמויות מרכזיות ומחוללות שינוי מקיף בחברה הישראלית, וכדי לתת תוקף ציבורי לתרומתן של דמויות אלה לקידומם של ערכים של צדק חברתי, שוויון, פמיניזם ורב-תרבותיות. כל אחת ואחד ממקבלי ומקבלות אותות ההוקרה, הן דמויות שבלעדיהן הייתה החברה הישראלית נראית אחרת היום. אלו הן/ם א/נשים שהובילו מהפיכות חברתיות ותרבותיות של ממש, ופרצו את הדרך שהייתה חסומה עבור חלקים נרחבים מהציבור הישראלי במגוון תחומים ושדות פעולה. "

ד״ר יעקב מעוז, חבר הועד המנהל של תנועת תיקון, הנחה בכנס פנים דיון בסוגיית יהודי המזרח בתפוצות המערביות, מדוע לא נשמע קולם עד כה ומה בדעתו לעשות כדי לשנות את זה. ניתן לשמוע אותו בראיון לבני טייטלבוים בכאן בנושא.


לרגל אזכרתו של ר' דוד בוזגלו זצ"ל (כ"ג אב), מגדולי משוררי ופייטני מרוקו, הוקדשה לו תכנית מספר 10 של "בניחוח אנדלוסי" עם יורם אזולאי ברדיו קול נתיבות. שמענו את הפייטנים חיים לוק, אמיל זריהן, ליאור אלמליח, יובל איבגי, בנימין בוזגלו, משה דאדון ודוד ויצמן, וכן האזנו לסיפורים על ר' דוד בוזגלו מפי בנו, ד"ר מאיר בוזגלו, שהתארח בתכנית. קישור להאזנה.

ד"ר מאיר בוזגלו התארח בתכנית של קובי אוז ברדיו- ברשת כאן ב' , ושוחח עימו על חוק הלאום ועל הקושי שלנו להגדיר את עצמנו. רוצים לשמוע גם?

הועד המנהל שלנו נפגש לפגישה חמה ולבבית בלשכת השרה מירי רגב, ושמחנו לגלות שכשהרוח פוגשת מעשה נוצרת הזדמנות להצלחה…

ד"ר יעקב מעוז, חבר הועד המנהל של תיקון, חיבר פיוט נפלא לראש השנה בשם "לקראת שנה", בספרו "צדק פואטי", והוציא אותו בעזרת האמן מיכה ביטון (לחן, עיבוד ושירה) והפייטנית ליאת יצחקי.

גל גבאי, חברת תיקון פעילה וחברת המועצה הציבורית של משכן דוד – הגיעה להישג עיתונאי מרשים בפתיחת דף חדש לצעירים יוצאי אתיופיה בעלי רישום פלילי . קישור לסרטון של נשיא המדינה ושרת המשפטים על הנושא.

הגענו לספר על המסורתי בתכנית עמיתי צדק של ממזרח שמש.

הצטרפנו למחאה נגד אלימות כלפי נשים בישראל, שבתנו ויצאנו להפגין יחד עם א/נשים ברחבי הארץ.

לקחנו חלק בכנס רב-שותפים ומשתתפים בנושא סוגיית ייצוא הנשק מישראל. בכנס עסקנו בשאלות כמו: מה מקומה של מורשת ישראל במערך השיקולים? וכן- מהן הסוגיות ההלכתיות והמוסריות אוניברסליות ? הכנס נערך במכון ון ליר ממש בחודש האחרון.

וכמובן, היו לנו השנה אינספור התייחסויות נרחבות בפוסטים בפייסבוק לאירועים האקטואליים השונים ולמועדים בלוח השנה העברי מפי חברי וחברות תיקון.

ומה עוד צפוי לנו ב-2019?

יש לנו המון הפתעות לשנה האזרחית הקרובה, החל ממועצה ציבורית והקמת משכן על שם ר' דוד בוזגלו וכלה באירועים, כנסים ותכניות חדשות. כאן נחשוף רק על קצה המזלג שתי תכניות מנהיגות חדשות שלנו שנפתחות ממש בינואר הקרוב:

"גוונים בתיקון" הינה תכנית שמטרתה לאפשר למנהיגים המסורתיים חשיפה עמוקה אל מרכיבי החברה הישראלית, תוך שהם בונים את הדרך לשילוב הגישה המסורתית המכילה והמקבלת אל תוך שסעיה של החברה. אנו מאמינים כי התמודדות נכונה עם הסוגיות הייחודיות לחברה הישראלית ולעם היהודי בעולם תהפוך אותם להזדמנות לצמיחה חברתית ואת ישראל למקום טוב יותר.

 

במסגרת התכנית "מתנאל- תכנית למנהיגות, תרבות ויצירה" תוקם קבוצת מנהיגות משותפת בין-דתית שתתרום לשיקום יחסי יהודים מוסלמים בישראל תוך למידה משותפת וחקר המנגנונים שהובילו בעבר לדיאלוג הפורה בין שתי הציוויליזציות. לא מדובר על מפגש רבנים או שייחים, אלא על קבוצת חוקרים, שינהלו דיון אקדמי למחצה, אשר בין יעדיו להגיע לתודעה ויהיה בו הפוטנציאל להגיע לציבורים רחבים.

במסגרת התכנית יוקם צוות משימה מוביל המורכב מיהודים ומוסלמים לבניית התכנית ולגיוס ומיון המועמדים/ות. תהליך ההכשרה והדיאלוג יימשך כשנת לימודים אחת החל מתשרי תשע"ט, כשהמפגשים יתקיימו כאחת לשבועיים במשך 4 שעות בתל אביב. התכנית תסתיים בפרויקטים תרבותיים משותפים שיבוצעו ע"י משתתפים משני הצדדים, בספר מאמרים של המשתתפים ובכנס מסכם בהשתתפות אנשי מפתח יהודים ומוסלמים מהארץ ומחו"ל.

שתהיה שנה אזרחית טובה ומלאה בתיקון 😊